22 May 2012

Guru Yang Terbaik Cemerlang Gemilang Terbilang

" halaooo.. banyak kawasan yang saya menjaganya ipun adoiterberr. "

adoii. keluar lah pula ayat-ayat lawak nak pecah perut tak kering-kering juga gusi aku ni dari Si Jozan. siapa belom tengok, meh aku ajak korang tengok dari Youtube tu haa. taip saja Jozan Lawak Ker Der. lawak dorang mantap tahap dewa ular lah. aku tabik kat dorang ni haaa. kalau boleh aku nak pinjam dorang buat sehari pun cukuplah, biar menambahkan lagi suasana bilik aku ni haaa. asyik-asyik dengar bunyi cicak kubin, aku pun nak dengar bunyi manusia lain juga. 

alahai, keluar topik lah pula. baik baik. salam 1 Malaysia. okey guys, topik yang ingin aku sampaikan hari ni adalah tentang guru yang cantik dan handsome. sekarang ini dah bulan mei. tak lama lagi masuk bulan june. banyak student-student past year sambung belajar. wahh, happy kan? aku tak tau lah, nak masok matric atau terus pergi U. bagi cadangan dulu mana yang patut. 

ada segelintir student-student yang bercita-cita nak jadi cikgu. wahh, best tu. kalau aku pun, aku nak jadi cikgu. tapi aku ada impian atau harapan atau cita-cita yang harus aku kejar untuk capai matlamat aku. so apa cita-cita korang? share-share lah yerr.

apa kaitan cikgu dengan post aku ini hari? baiklah, aku nak kalau korang kalau dah jadi cikgu nanti, sayang-sayang lah dengan anak murid korang yang nakal tu. habis yang tak nakal tak payah sayang kerr? kasian.. semua orang korang kena sayang. termasuk pengetua sekali. aku nak korang yang jadi cikgu tu nanti, janganlah main sumpah-sumpah. nak aku bagi contoh? boleh.

cikgu : kamu tak nak berusaha macam mana nak pandai? sebab tu lah sampai sekarang kamu masih bodoh tak tau nak buat ini itu ini itu.

contoh jer ni. menurut pengalaman aku yang sweet-sweet ni, setakat ni takda cikgu aku sebegitu rupa. semua cikgu-cikgu aku baik belaka. baka yang baik lah katakan. terbaik dari ladang. sebab tu aku sayang dorang. walaupun aku suka cari pasal kat kelas. nahh! ambik kau. tapi cikgu tetap sayang aku. naaa, jadi macam tu lah aku nak. korang bakal ibu atau bapa segala anak murid korang nanti, mesti ada sikap sayang-menyayang. okey? janji tau.

pastu kalau korang jadi cikgu nanti, mesti kenal latar belakang student korang tau. mana tau student tu ada hal peribadi dengan family, contohnya. korang main tembak jer dorang. kasian dorang. naaa, apa yang cikgu-cikgu korang buat sekarang ni, macam tu lah korang jadikan diri korang. ajar and didik anak murid korang tau. jangan pernah kira letih lelah semua tu. no need. korang jadi cikgu bertanggungjawab tau. so, tu jaa kot. haha. ada apa-apa tentang kerjaya, boleh rujuk kaunseling okey. take care you!

- Thanks view. Leave your link, I'll follow yours. -

2 comments:

✿Lady Ainaa ✿ said...

Tiada guru, tiadalah zaman2 cerdik pndai skrg ni.... jd guru ni bknlah senang...byk pengorbanan dan jasa mereka.. proud to them

Aireen Bulan ♡ said...

kan? sayang dorang :)